Przygotowania do Bożego Narodzenia – bezstresowo

Gorączka Świąt Bożego Narodzenia w Polsce zaczyna się około miesiąca przed Wigilią. Gospodynie zaczynają wielkie porządki, supermarkety zaczynają sprzedawać ozdoby choinkowe, producenci reklamują swoje wyroby, jako wspaniale prezenty pod choinkę. Szczyt tego szaleństwa przypada na 24 grudnia, dzień Wigilii. Wtedy większość Polaków kupuje karpia na Wigilię, czy inne produkty potrzebne do zrobienia potraw na Święta Bożego Narodzenia.

Tradycją mówi, że choinka powinna pojawić się w domu w dzień Wigilii. Niektórzy przynoszą ja z piwnicy, niektórzy kupują na bazarach żywe drzewka, ale są i tacy, którzy przywożą choinkę prosto z lasu. Bo z prawdziwą choinka w domu Święta Bożego Narodzenia naprawdę pachną świętami. Kiedy choinka już zostanie ustawiona w pokoju, zaczyna się rytuał ozdabiania . Kolorowe bombki, papierowe łańcuchy, orzechy, słodycze wieszane są na gałązkach. Z taką choinką inaczej smakuje Wigilia i inaczej wyglądają Święta Bożego Narodzenia .Gdy choinka jest gotowa, pani domu zaczyna smażyć karpia.